Waarom evenementenbeveiliging zo’n leuke tak van sport is

- Nieuws

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten beveiliging; van kantoorbeveiliging tot beveiliging van bouwplaatsen en beveiliging op evenementen. Deze soorten beveiliging hebben tot zekere hoogte bepaalde overlap met elkaar, maar de evenementenbeveiliging is toch nét een andere tak van sport. Danny Stevenhaagen (planner) en Rasim Veladzic (coördinator evenementen) vertellen meer over hun werkzaamheden rondom evenementenbeveiliging en wat het zo leuk maakt om als beveiliger op evenementen te werken. Nieuwsgierig? Lees dan verder.

Danny begint aan zijn verhaal: “Jaren geleden ben ik begonnen als beveiliger en doorgestroomd naar coördinator beveiliging. Op een gegeven moment ben ik doorgegroeid naar de functie van ‘planner’, waar ik momenteel ook de organisatie doe rondom evenementenbeveiliging. Wat dit inhoudt? Nou, ik moet eigenlijk alles van A-Z regelen. Van het ontvangen van de aanvraag en het opstellen van offertes, tot de planning en werkinstructies van de beveiligers en het schakelen met de klant over hun wensen en behoeften. Het merendeel van mijn werkzaamheden doe ik dus vanuit kantoor, maar soms ben ik ook aanwezig op de evenementenlocatie om een veiligheidscheck te doen.”

Elk evenement heeft zijn eigen verhaal

“We krijgen natuurlijk verschillende aanvragen binnen, dus dit kan gaan om zowel kleine als grotere evenementen. Op dit moment doen we vooral evenementen met een laag risico, dus we staan bijvoorbeeld niet op gigantische festivals zoals Defqon.1. Wel kun je denken aan kleinere festivals, dorpsfeesten of carnavalsfeesten bijvoorbeeld. Er is een evenement waar we al jaren de beveiliging doen, dat is ‘Zomerstop’ in Voerendaal. Dit is echt een ontzettend leuk evenement, waar mijn collega Rasim veel meer over kan vertellen.”

Rasim gaat verder: “Als coördinator ben ik altijd aanwezig op evenementen. Het is een ontzettend dynamische baan waarbij geen dag hetzelfde is. Elk evenement is op een andere locatie en vraagt om een ander soort plan van aanpak rondom beveiliging. Centraal staat natuurlijk wel dat je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van de bezoekers. Maar, zoals Danny al benoemde, is ‘Zomerstop’ echt een ontzettend leuk evenement waar we elk jaar staan. Het is voor jong en oud; écht een evenement dat toegankelijk is voor iedereen. Terwijl de ouders met een biertje in de hand naar een liveband staan te luisteren, spelen de aanwezige kinderen even verderop met elkaar. Hier staat plezier voor jong en oud echt voorop. En juist omdat het publiek zo gemixt is, moet je goed kunnen schakelen en op allerlei verschillende situaties voorbereid zijn. Dat maakt het werk dan ook weer dynamisch, leuk en uitdagend. Zo heeft elk evenement ook zijn eigen verhaal!”

Dynamisch én uitdagend

“Natuurlijk heeft werken in de beveiliging een bepaalde overlap in werkzaamheden, maar evenementenbeveiliging is toch ook weer nét een beetje anders dan bijvoorbeeld objectbeveiliging. Als beveiliger op evenementen moet je veel kunnen schakelen omdat elk evenement ook anders is. Je kunt een klein festival bijvoorbeeld niet vergelijken met een herdenking. Soms heb je een rustig evenement waar alles goed verloopt, en soms sta je op een evenement waar meer risico is. Gelukkig werk je met verschillende partijen, zoals de politie, gemeente en handhaving om elke evenement in goede banen te leiden. Maar, dat betekent dus wel dat je flexibel moet zijn en van afwisseling en uitdaging in je werk moet houden!”, aldus Rasim.

Werken als evenementenbeveiliger? Volg de ESO-opleiding

Danny haakt in: “Vroeger heb ik gedeeltelijk in de objectbeveiliging en in de evenementenbeveiliging gewerkt. Juist die afwisseling is leuk, zeker als je continu op een vast object staat. Ik zou dan ook de beveiligers aanraden om voor een combinatie te gaan. Zo blijft je werk dynamisch en uitdagend! Binnen Intergarde / Polygarde is er ook de mogelijkheid om een korte opleiding te volgen, namelijk de Event Security Officer (ESO) opleiding. Mocht je bijvoorbeeld al werkzaam zijn als toezichthouder, dan kun je heel makkelijk intern de ESO-opleiding volgen. Het voordeel hiervan is ook dat je meteen aan het werk kunt op evenementen terwijl je de opleiding volgt. En mocht je vanuit de evenementenbeveiliging willen doorstromen naar beveiliging, en je hebt je ESO-diploma op zak, dan kun je een gedeelte theorie laten vallen. Kortom, ik zou iedereen die van een afwisselende, uitdagende baan houdt en interesse heeft in de beveiligingsbranche, aanraden om binnen Intergarde de ESO-opleiding te volgen!”

Meer weten?

Wil je meer weten over evenementenbeveiliging en/of het volgen van de ESO-opleiding? Neem dan contact op met onze HRM-afdeling via recruitment@intergarde.nl

Deel dit artikel: 

Recent nieuws