Uitgelicht: certificering Video Toezicht Centrale

- Intern Nieuws

Intergarde beschikt over een eigen particuliere alarmcentrale (PAC) waar een heel team aan centralisten werkzaam is. Van het ontvangen, afhandelen en opvolgen van alarmmeldingen tot het installeren van beveiligingsinstallaties: Intergarde heeft de hele beveiligingsketen in huis. Vanuit de alarmcentrale in Maastricht worden diensten voor zowel bedrijven als particulieren verzorgd. Een tijd geleden heeft Intergarde ook de certificering voor de Video Toezicht Centrale behaald. Jeffrey Raps, centralist bij de alarmcentrale, vertelt er graag meer over.

“Een tijd geleden is Intergarde volledig gecertificeerd als Video Toezicht Centrale; we voeren virtuele surveillance uit en kunnen zo vaste tijden de camerabeelden uitkijken. Sinds we deze certificering hebben wordt er ook door middel van bebording kenbaar gemaakt dat wij op een specifiek terrein verantwoordelijk zijn voor het cameratoezicht. Op gezette tijden, die uiteraard ook wisselen, zijn wij verantwoordelijk voor de virtuele surveillance. Als centralist ben je dan met een specifiek terrein bezig om te kijken of er afwijkende situaties op dat terrein op te merken zijn. Dit verschilt natuurlijk per locatie, want als er bijvoorbeeld een casino ligt dan is het normaal dat er in de avond meer bedrijvigheid is dan op een industrieterrein. Daarom is kennis van het terrein ook echt van belang.”

Waarom is deze certificering zo bijzonder?

“Om het keurmerk Video Toezicht Centrale te behalen zijn er door de overheid een aantal voorwaarden gesteld, waaronder gecertificeerd personeel met de BOCA-opleiding. Voorheen kon je via een centrale een surveillant aansturen, maar vaak zaten daar centralisten achter zonder de BOCA-opleiding waar waarnemen een belangrijk onderdeel is. Dit geldt niet alleen voor de monteurs of centralisten, maar als bedrijf in zijn geheel moet je aan bepaalde kwalificaties voldoen en gecertificeerd zijn om dit te mogen uitvoeren. Wanneer je deze certificering eenmaal behaald hebt, mag je pas de camerabeelden naar je toe laten komen, controleren en behandelen. Nu zijn we dus niet alleen een particuliere alarmcentrale, maar officieel ook Video Toezicht Centrale.”

Wat komt er allemaal bij kijken?

“Ten eerste moet je een strafbaar feit kunnen herkennen. Omdat er geen andere partij meer tussen zit, geven wij dit met de hoogste prioriteit door aan de politie. Verder ondersteun je de politie door middel van ‘live view’ en het geven van instructies. Dus in principe ben je met de politie aan het samenwerken op afstand. Wanneer je ziet dat de politie iemand staande houdt door jouw inzet, geeft dat veel voldoening. Maar het hoeft natuurlijk niet altijd een strafbaar feit te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat er iemand midden in de nacht bij een zorginstelling buiten zit. Omdat je bepaalde locaties en terreinen regelmatig bekijkt, herken je de beelden en een afwijking valt dan meteen op. Dan kunnen wij er een surveillant naartoe sturen om te kijken wat er aan de hand is. Als blijkt dat we een helpende hand hebben kunnen bieden, dan geeft dat ook veel voldoening.”

Het hart van de samenwerking

Als centralist ben je niet alleen het aanspreekpunt, maar verstrek je ook informatie aan contactpersonen, surveillanten, collega’s en de politie. Mensen zijn zich vaak niet bewust van het feit dat de alarmcentrale het hart van de samenwerking is. Of het nou gaat om het bewaken van een terrein, of om een beambte die ‘s nachts alleen aan het werk is; wij letten erop dat alles goed verloopt. Niet alleen in regio Maastricht, maar zeker tot aan de regio Venlo / Nijmegen.

Deel dit artikel: 

Recent nieuws