Group

Interview Jan-Willem Hermens

- Intern Nieuws
hobby wapens en munitie

Een bijzondere passie voor wapens en munitie

In gesprek met Jan-Willem Hermens, objectbeveiliger bij Intergarde

Een revolver uit 1850, een schijfpistool van 1890 van Franz Ferdinand (de man van Sissi) of het geweer van Prins Bernhard. Het zijn zomaar enkele voorbeelden van bijzondere wapens die Jan-Willem Hermens bezit. “Naast mijn werk als objectbeveiliger bij Intergarde, zijn jacht- en schietsportattributen mijn grote passie. Ik ben al vanaf mijn 18e sportschutter en langzamerhand ging ik ook verzamelen; antieke- en luchtdrukwapens. Je kunt het al haast geen hobby meer noemen.”

Zijn verzameling groeide steeds meer, maar toen hij zich ging settelen moest hij toch enkele stukken vanwege plaatsgebrek verkopen. “Ik verkocht mijn verzameling en dat trok de aandacht van de politie. Een hoofdagent zei tegen mij dat ik hier meer mee moest gaan doen en adviseerde om naar de politieacademie in Eindhoven te gaan. Dat leek mij interessant en toen heb ik in één jaar mijn vakdiploma wapenleer behaald. De opleiding was ideaal te combineren met mijn baan bij Intergarde: 1 dag in de week naar school en ’s avonds en ‘s nachts werken als objectbeveiliger.”

Het verkrijgen van zijn wapens vereist wel wat doorzettingsvermogen en kost tijd. “Ik struin het internet af om aan mooie stukken te komen. Ik ben een van de weinigen die zich richt op tweedehands wapens. Ik doorkruis het hele land op zoek naar wapens. Denk daarbij aan sportschutters, verzamelaars, jagers en musea.”

Wapens zijn natuurlijk geen speelgoed, je moet er voorzichtig en volgens de wet mee omgaan. Zijn relatie met de politie is prima. Bij vergunningsplichtige wapens kijkt de politie ook mee. “Ik heb wapens die vrij zijn en vergunningsplichtige wapens. Ik schiet ook regelmatig op de schietvereniging. Voordat ik verkoop, controleer ik natuurlijk alles. Ik heb thuis ook voldoende ruimte om te testen, zoals bijvoorbeeld de luchtbuksen.”

jachthut

In deze coronaperiode staat het schieten helaas op een laag pitje. “De schietvereniging is gesloten, dus daar kan ik nu niet terecht. Daarnaast heb ik een hele voorraad vergunningsplichtige wapens liggen die al verkocht zijn, maar nog niet opgehaald kunnen worden. Het papierwerk voor de vergunning wordt namelijk op een specifieke afdeling bij de politie afgehandeld, maar ook die ligt momenteel stil.”

Een meest bijzonder stuk heeft hij niet. “Ik houd van curiosa en antiek. De geschiedenis van een wapen maar ook de techniek kan bijzonder zijn. Ik koop meestal spullen die ik zelf mooi vind en die ik persoonlijk waardeer. Dan loop je natuurlijk wel het risico dat je het liefste alles zelf houdt en een hele grote verzameling hebt”, geeft hij lachend toe.

jachthut hond bij houtkachel

Maar daar heeft Jan Willem een oplossing voor. Naast zijn huis staat een bakkershuisje. Dat heeft hij volledig ingericht op zijn hobby. “Het is een kruising tussen een jachthut en een museum met wapens en munitie. Mensen kunnen hier langskomen en een kijkje nemen. Ik vertoef hier natuurlijk graag zelf tussen mijn mooie verzameling. Er staat ook een houtkachel waar ik samen met onze hond nog na kan genieten van een mooie wandeling.”

Heb jij ook een bijzondere hobby waar je ons meer over wilt vertellen? We horen graag van je! Stuur een mailtje naar: hrm@intergarde.nl