Criminaliteit verandert tijdens coronacrisis

- Nieuws
cirmineel achter bureau tijdens coronacrisis

Er worden weliswaar minder fietsen gestolen en minder woninginbraken gepleegd, maar de online criminaliteit is enorm gestegen. Lege bedrijfspanden en thuiswerken leiden tot een nieuwe vorm van criminaliteit. Lees hoe je preventief kunt beveiligen. 

3 veel voorkomende vormen van criminaliteit en tips om veilig te ondernemen.

1. Inbraken in lege bedrijfspanden

Door de coronacrisis staan meer bedrijfspanden langdurig leeg en zijn zo een gemakkelijke prooi voor inbrekers. Voorkom een inbraak door regelmatig even te kijken en extra beveiligingsmaatregelen te nemen. Je kunt bijvoorbeeld (extra) camera’s en bewegingssensoren plaatsen en deze laten aansluiten op het beveiligingssysteem. Onze meldkamer krijgt dan bericht wanneer personen te dicht in de buurt komen. Onze mobiele surveillance kan dan de opvolging verrichten en ter plekke een kijkje nemen.

Wist je dat Intergarde ook collectieve beveiliging biedt op bedrijventerreinen?
Informeer naar de mogelijkheden.

2. Winkelovervallen

Neem als winkelier maatregelen om het risico op een overval te verkleinen en het overvallers zo lastig mogelijk te maken. Deze kiezen vaak een doelwit waar veel cash geld of waardevolle spullen aanwezig zijn. Zorg er dan ook voor dat er weinig te halen valt. Stimuleer pinbetalingen en voorkom dat er veel contant geld in de kassa ligt. Zorg dat je je beveiliging op orde hebt. Plaats camera’s, spiegels, alarmknoppen en beveilig diefstal gevoelige artikelen met bijvoorbeeld tags. Of verkoop kostbare artikelen alleen vanachter de kassa. Stel goede veiligheidsprocedures op en informeer je personeel hierover.

3. Cybercriminaliteit: phishing mails

Thuiswerken was voor veel bedrijven nog niet gebruikelijk. Van de ene op de andere dag werken we massaal op afstand. De computers die medewerkers thuis gebruiken zijn vaak minder goed beveiligd. Hiervan proberen cybercriminelen te profiteren en neemt het risico op bijvoorbeeld phishing toe. Met valse e-mails proberen fraudeurs je geld, persoonlijke gegevens of wachtwoorden te stelen. Zo krijg je bijvoorbeeld een mail om met spoed – vanwege de coronacrisis – je zakelijke gegevens aan te passen. Of doen internetcriminelen zich voor als je bank om je een antibacteriële betaalpas te laten bestellen. Of mailen ze je medewerkers ‘updates over de bedrijfssituatie’ namens de directie met een link naar ‘intranet’. Trap hier niet in. Wees voorzichtig met e-mails van op het eerste gezicht bekende e-mailadressen met link. Klik nooit zomaar op links of bijlagen die je niet vertrouwt.

Deel dit artikel: 

Recent nieuws